Wielkimi krokami zbliża się finałowy konkurs największej ligi flair na świecie – World Flair Association Grand Slam. Już 19 i 20 listopada Warszawa stanie się stolicą światowego barmaństwa, goszcząc ostatnią odsłonę tegorocznego cyklu. To właśnie tu, w Food Town w Fabryce Norblina, zapadną ostateczne rozstrzygnięcia i poznamy zwycięzcę tegorocznych zmagań. Wstęp na zawody oraz wydarzenia towarzyszące jest bezpłatny.
Food Town Flair Challenge, po prestiżowych zawodach m.in. w Helsinkach, Londynie, Las Vegas i Rzymie, będzie szóstym i zarazem finałowym konkursem tegorocznej ligi WFA Grand Slam. Włoch, Michael Moreniprowadzi w klasyfikacji generalnej, ale jego przewaga nad drugim w rankingu Romanem Zapatą z Argentyny jest niewielka. Na trzecim miejscu jest Enrico Meloni, także z Półwyspu Apenińskiego. Właśnie podczas warszawskiego finału rozstrzygnie się, kto z tej czołowej trójki zdobędzie tytuł mistrza sezonu – emocje i zacięta rywalizacja na scenie Gimlet Live są zatem gwarantowane.
– Z radością kolejny raz powitamy WFA Grand Slam w Food Town. Szczególnie cieszy nas, że odbędzie się tu finałowy konkurs, który nieprzerwanie wzbudza ogromne zainteresowanie i emocje. Przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji oraz konkursów dla naszych gości, a każdy dzień zakończy się szalonym after party, pełnym muzyki i wyśmienitych koktajli. To będzie prawdziwa uczta dla zmysłów! Wstęp jest wolny, dlatego serdecznie zapraszam wszystkich do udziału w tym prestiżowym i – mam nadzieję – niezapomnianym wydarzeniu – mówi Tomasz Małek, organizator Food Town Challenge.
Przez dwa dni spektakularnych zmagań w największym food hallu w Polsce, publiczność będzie miała okazję podziwiać 70 najlepszych flair bartenderów z całego świata, którzy zaserwują widowiskowe pokazy barmańskie, pełne dynamicznych rzutów butelkami i shakerami. Flair, który łączy w sobie sztukę i technikę żonglowania akcesoriami barmańskimi, zamieni Fabrykę Norblina w scenę pełną muzyki, światła i doskonałych koktajli. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny – to doskonała okazja do zobaczenia na żywo najlepszych w swojej dziedzinie.
Podczas warszawskiego finału zawodnicy nie tylko będą rywalizować o tytuł mistrza ligi, ale także o nagrody pieniężne – pula wynosi 12.000 euro, z czego 5.000 euro przypadnie zwycięzcy warszawskiego konkursu. Dodatkowo przyznane zostaną nagrody w kategoriach Best Cocktail, Best Female i Best Polish Bartender.
Rywalizacja rozpocznie się 19 listopada (wtorek) o godzinie 14:00, kiedy wszyscy uczestnicy zaprezentują swoje umiejętności. Najlepsza dziesiątka przejdzie do ścisłego finału, który odbędzie się 20 listopada (środa)o godzinie 20:30 i zdecyduje o ostatecznym wyniku. Sędziowie, w tym ikony świata flair, jak Tom Dyer, Andy Collinson i Denny Bakiev, a także degustacyjni eksperci z branży, ocenią precyzję, technikę i kreatywność uczestników.
Food Town Flair Challenge, organizowany przez Tomasza Małka, mistrza flair i trenera, zapowiada się jako emocjonujące wydarzenie, pełne adrenaliny, sztuki i barmańskiego kunsztu na światowym poziomie. Po zakończeniu zmagań konkursowych, goście będą mieli okazję wziąć udział w after party, które zwieńczy te dwa dni pełne pasji i mistrzowskich występów.