Tematyczne zwiedzanie i rodzinne warsztaty to dwa wydarzenia, które 29 i 30 września odbędą się w Muzeum Fabryki Norblina w ramach VI edycji Festiwalu TISZ, organizowanego przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Obydwa spotkania poprowadzi Agnieszka Kuś.
TISZ Festiwal to coroczne wydarzenie organizowane przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Kolejne edycje pokazują współczesną odsłonę kulinarnej tradycji, a jedzenie jest punktem wyjścia do dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś.
Festiwal to spotkania na spacerach, warsztatach, debatach, projekcjach filmowych i przy wspólnym stole, aby razem gotować, rozmawiać, śmiać się i przede wszystkim próbować żydowskiego jedzenia, które nie przestaje fascynować i smakować. Szósta edycja TISZ Festiwal odbędzie się pod hasłem ZIEMIA, a skupiać się będzie na związku między żywnością a zrównoważonym rozwojem, lokalnością i sezonowością. W tym roku po raz pierwszy gościć będzie także w Muzeum Fabryki Norblina.
W piątek, 29 września, odbędzie się zwiedzanie tematyczne – „Koszernie i elegancko, czyli jak jadali Żydzi w Warszawie. Podczas spaceru uczestnicy i uczestniczki będą mogli zapoznać się z procesem produkcji posrebrzanej galanterii stołowej, bez której trudno było sobie wyobrazić zamożny dom w XIX i początkach XX wieku. Jednocześnie poznają zasady prowadzenia koszernego domu klasy średniej. Poznając kulisy produkcji galanterii stołowej, przyjrzą się bliżej dokonaniom wyjątkowej projektantki Julii Keilowej – rzeźbiarki i projektantki pochodzącej z żydowskiej rodziny, która w okresie międzywojennym podniosła design wyrobów codziennego użytku do rangi sztuki.
Na rodzinne warsztaty „Koszernie i elegancko – w pracowni Julii Keilowej” Muzeum Fabryki Norblina zaprasza w sobotę, 30 września. Przed II wojną światową Julia Keilowa stworzyła własną, świetnie wyposażoną pracownię. Podczas warsztatów plastycznych uczestnicy wykonają własne projekty galanterii stołowej w formie prac plastycznych, które będzie można zabrać do domu. Poznają także XIX i XX-wieczne zasady nakrywania do stołu i zobaczą fabrykę, w której produkowano prototypy przygotowane przez Julię Keilową w jej wyjątkowym warsztacie. Zwiedzanie zakończy degustacja pysznych izraelskich specjałów z restauracji Jaffo.
Zapraszamy!
Koszernie i elegancko, czyli jak jadali Żydzi w Warszawie – zwiedzanie
- 29 września (piątek), godz. 18.00-19.00
- Miejsce: Fabryka Norblina, ul. Żelazna 51/53
- Prowadzenie: Agnieszka Kuś
- Zapisy na adres e-mail: muzeum@fabrykanorblina.pl
- Bilety: 30 zł
- Zbiórka i zakup biletów: Punkt Bilety/Info w głównej uliczce fabryki
Koszernie i elegancko – w pracowni Julii Keilowej – warsztaty rodzinne
- 30 września (sobota), godz. 15.00-16.00
- Miejsce: Fabryka Norblina, ul. Żelazna 51/53
- Prowadzenie: Agnieszka Kuś
- Zapisy na adres e-mail: muzeum@fabrykanorblina.pl
- Bilety: 30 zł / dziecko (opiekun za darmo)
- Zbiórka i zakup biletów: Punkt Bilety/Info w głównej uliczce Fabryki